dijous, 27 de setembre del 2012

Josep Domínguez Bermejo, entre els toros i Estat Català - per Santi Barjau

Confesseu que el títol us ha cridat l'atenció...

Avui ens fixarem en quatre cartells impresos a Barcelona durant la Guerra Civil, editats per Estat Català i firmats per “Domínguez, del S.D.P.” Encara no tenim una nòmina completa de tots els membres del Sindicat de Dibuixants Professionals, però gràcies a les firmes mateixes dels cartells, alguns articles apareguts a la revista Papitu o els textos de Carles Fontserè i altres autors, en tenim uns quants d’identificats (vegeu-ne la llista provisional al final). El dibuixant que ens ocupa no pot ser altre que Josep Domínguez, que es va especialitzar en el dibuix taurí i que va exercir també el periodisme.




Nascut a Sant Sebastià el 1915 fill d’un funcionari, Antonio Domínguez García, que en ser destinat al Govern Civil de Barcelona hi va dur el seu fill encara ben jove, només sabem, pel que fa als anys anteriors a la guerra, que el 1935 apareix en un llistat de membres de l’Associació de Cartellistes i consta que vivia a l’Avinguda de Gaudí, 44; també sabem que dibuixava per al diari El Diluvio.


Els quatre cartells per a Estat Català són les úniques pistes que el vinculen al SDP i a la gràfica de guerra. Si bé el més conegut, El dret es guanya per les armes, amb el personatge ferreny que empunya un fusell màuser amb la baioneta calada i una estelada al pit, no sembla excessivament brillant, el cartell Ajuda'l!! Tòmbola a profit de les milícies, amb la figura d’esquena enfundada en un capot mentre fa guàrdia a les trinxeres, revela un treball excel·lent en la seva simplicitat. Menys divulgats són dos cartells sense figures, on el disseny es basa únicament en la disposició del text acompanyat de l’estel de cinc puntes que identifica la bandera d’aquesta formació política: es tracta dels cartells sobre el 1er congrés extraordinari del partit Estat Català. 2-3 octubre 1937 i el que anuncia un míting, El 27 de novembre parlarà Estat Català. Oradors: Marcel·lí Perelló, Vicenç Borrell.
 

La firma del dibuixant, tal com apareix a l'anunci de Los Toros (publicat a La Vanguardia Española, 28 novembre 1951, p. 5), no és gaire diferent a la que es troba als cartells


No sabem per quin motiu la seva aportació es vincula en exclusiva a aquesta formació política (a l'arxiu de Salamanca s'hi conserva una làmina sense text amb la imatge d'un home jove sembla un retrat però no el podem identificar dempeus davant d'unes tombes i agafat a una gran bandera estelada). Desconeixem per ara altres detalls de l’activitat de Domínguez durant la guerra, però el 1941 ja és esmentat com a guanyador d’un primer accèssit al concurs de cartells convocat per anunciar la pel·lícula Ninotchka (1) i sospitem que al llarg de la seva carrera va tenir una vinculació més gran amb el món del cartell de cinema. (2)

I sobretot al llarg dels anys es va consolidar com a dibuixant especialitzat en temàtica taurina i periodista als diaris El Correo Catalán i, més tard, des de principi dels anys cinquanta, El Noticiero Universal. L’any 1951 publica Los Toros por José Domínguez, una col·lecció de sis làmines de tauromàquia, estampades en bitò i protagonitzades pels toreros Luis Miguel «Dominguín», José M.ª Martorell, Mancio González, Julio Aparicio, Carlos Arruza i «el Litri». I encara anys més tard, exposa aquest gènere de dibuixos a Barcelona (1980) o Tarragona (1982). L’artista mor a Barcelona el 1984.

(1) La Vanguardia Española, 25 març 1941, p. 4
(2) Amb motiu de la mort del seu pare, van fer acte de presència al funeral “empresarios de espectáculos cinematográficos, miembros de Agencias publicitarias y otras personas relacionadas con las actividades del señor Domínguez Bermejo.” (La Vanguardia Española, 19 gener 1957, p. 17).


Sindicat de Dibuixants Professionals
(precedits d'un asterisc, els autor de cartells publicats durant la guerra)
Josep Alloza
* Josep Alumà Sans
* Cristóbal Arteche de Miguel
Avel·lí Artís Gener – “Tísner”
Jaume Bagaria
* Enrique Ballesteros - “Henry”
* Josep Bartolí
* Martí Bas Blasi

Alfred Pascual Benigani
* Jacint Bofarull Forasté
Pere Calders Rossinyol – “Kalders”

Antoni Casajuana (delineant; secretari del SDP)
"Choliol"

* Antoni Clavé Sanmartí
* Enric Cluselles - “Nyerra”
* Josep Domínguez Bermejo
Feliu Elias - “Apa” (president honorífic)
Josep Escobar Saliente
* Carles Fontserè Carrió
* Michel Friedfeld
* Lluís Garcia Falgàs

* Andreu Gil Ballera
* Helios Gómez
* Lorenzo Goñi Suárez del Árbol
Ernest Guasp
* Marcel·lí Herreros
* Jaume Juez - “Xirinius”
* Fritz Lewy (LY)
* Antoni Lienas Buxaderes
Armand Lienas Buxaderes
* Lluís Lleó Arnau
* Michel Adam (?)
* Nicolau Miralles Gàcia - “Lau”
* Vicenç Miralles Gàcia
Josep Narro Celorrio

Francesc Nel·lo Ventosa
* Alexandre Parriego Piguillem
* Lluís Perotes Roig
* Marcel·lí Porta Fernanda
* Francesc Riba Rovira
* Paco Ribera

"Shum"
* Jaume Solà Valls
* Josep Subirats Samora
* Ferran Teixidor
* Rafael Tona
* Hubert Vallmitjana
Germà Viader

3 comentaris:

  1. Interessant personatge i el pas d'un cartellisme a un altre amb gran personalitat.

    Per cert, a Subastas Bonanova van subastar (i no van vendre) un dels cartells de l'Antoni Clavé per al cinema que no està en el catàleg que es va publicar sobre el tema. Suposo que encara el tenen penjat a la sala.

    ResponElimina
  2. Respecte a la làmina que dius que està dipositada a Salamanca en que hi apareix la imatge d'una persona no coneguda, dir-te que es tracta de Miquel Badia.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies Willy! Ho sospitava però no n'estava segur.
      Aquesta imatge també es pot trobar a l'Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

      Elimina